Sign in to follow this  
Followers 0
Herbmiester

The very sad 335i

8 posts in this topic

I not sure if this is the right place to put this but as its a turbo I chose the forced induction section.

So I bought a 2007 (Jan) 335i with 77ks on the clock in mid November 2016. I bought it from Queenstown after a mate gave it the once over. The price was right and overall it's very tidy. There are a couple of scratches but when it's sorted mechanically I will get them fixed. Interior is tidy with aluminium trim and being a coupe is has Msport seats and suspension. 

The drive from QT to Wellington was awesome, the car went well and while not as taut as my E46 the steering (active steering) was very nice and while not as weighty as the E46 it is a bit quicker and the feel is decent. The suspension is a bit softer than the Ohlins setup in the E46 but that is to be expected.

After a week I decided to get it serviced and booked into First Class European in Petone. They had serviced my E60 and E46 and on the whole they did a good job on those cars and the pricing was fair. The boss Sheldon is a very nice guy but to be honest when he is away I have less confidence in the staff. Unfortunately he broke his back and has only been at work part time.  After the service and intake port de carbon I picked up the car and on the first pedal the floor run the half engine light came on. As I was still close I took it back and they cleared the fault codes and off I went again, as you might guess I did it again. The code was the not uncommon 30FF. Which is a boost leak and or vacuum leak that results in a mismatch between actual vs predicted boost. When this happens the light comes on and boost is pretty much cut so its like driving without the turbos.  

The next service they went over it with a smoke machine to check for leaks and re installed the lastest software for the DME. They could find no boost leaks or vacuum leaks and their test said all ok. Same issue so back again.

This time they found a few pin holes in the intercooler so I got an aftermarket EMS unit. This did not fix the issue. They then subbed it out to another workshop to double check their work. They identified a faulty boost control solenoid. Aha that must have been the issue. But no. To be fair though when I picked it up on Friday it felt great in fact the acceleration was better than ever and on the first few full throttle runs the half engine light stayed off, Yeha! But alas driving through Whitemans valley in DS mode it came on again. Oil temp was 110c so not too hot. So back to square one.

So far they have checked the following that I know of:

  • Vacuum Leaks
  • Boost Leaks
  • Wastegate solenoids.
  • Charge pipe integrity.
  • Diverter valves
  • Software.
  • There is no obvious wastegate rattle and at 80,000 kms there shouldn't be either. 

To be honest I am ready to give up on it and return to a more reliable car (brand of car) but like most people I now have an emotional attachment to the vehicle and to be fair it looks great and the chassis has some potential. If anyone else has has similar dilemmas I am certainly interested in what to do next.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cant offer any help but hopefully you can get it sorted!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just the 30ff codes?

I changed every vacuum line. Not hard job. Many lines to leak from around solenoids. Replace with decent boost silicon line. Usually the issue 

Edited by gaijin
Mistake

Share this post


Link to post
Share on other sites

There were some specific codes around the 30FF but I cant remember them. The mechanic tested every vacuum hose but I take your pint about replacing them. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think MHD will read codes for you even if you haven't purchased it. If you have a phone and cable, lets see what comes up? Would offer to lend you my cable, but I'm in Auckland...
Better than a generic code reader as it'll pick up everything.

Were they able to actually test the waste-gate solenoids? I don't think they're easy to test. I just swapped mine when the shop failed to find a boost leak and it did the trick. Busting the old one open, I found the plastic membrane attached to the metal actuator had a small rip. Seems like a weak design to me, definitely a part that won't last. I hope the current revisions are better.

If you know someone with an N54 and no boost issues, and they're willing, you could try temporarily trading the solenoids with their's. They're not terribly hard to swap. 

Edited by Matth5

Share this post


Link to post
Share on other sites

My cable for MHD should be here soon so I can read the codes. I would have thought the mechanic would be able to do that. 

Edited by Herbmiester

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCP euro had boost Solenoids for $82 USD, I might just buy two.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Herbmiester said:

My cable for MHD should be here soon so I can read the codes. I would have thought the mechanic would be able to do that. 

You'd think so... but BMWorkshop could never pick up the HPFP shadow code that I could see in MHD. Only showed on their software after my car stumbled and went into limp mode...

Which reminds me, I need to check up with them if they have the HPFP for me :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0